Nieuws

Landelijke Thuiszorg is voortdurend in beweging met boeiende samenwerkingen,
nieuwe initiatieven en innoverende projecten.
Hier houden we jullie op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

Geen uurtje langer slapen, maar een uurtje langer waken…

 

Landelijke Thuiszorg vraagt aandacht voor de nachtzorg in Vlaanderen!

 

Zondagmorgen 26 oktober draaien velen van ons zich nog eventjes lekker om in bed  en genieten van een extra uurtje slaap. De wijzer terugdraaien van 3u naar 2u in een weekend, geef toe: zalig! Maar niet voor iedereen.

Landelijke Thuiszorg wil een hart onder de riem steken van de medewerkers die in de nacht van 25 oktober een uurtje langer werken, met name in de nachtzorg.

Landelijke Thuiszorg is coördinator van de initiatieven Nachtzorg voor de arrondissementen Leuven en Halle-Vilvoorde. Samen met onze  projectpartners* wordt er voor gezorgd dat zorgbehoevenden in de thuiszorg en hun mantelzorgers kunnen rekenen op ondersteuning tijdens de nacht. Die ondersteuning gebeurt door oppasvrijwilligers en verzorgenden. Zij houden toezicht tijdens de nacht en ondersteunen de cliënt om hem een zo comfortabel mogelijke nacht te bezorgen. Zo kan ook de mantelzorger zelf eens van een rustige nacht genieten, en zo kan deze de thuiszorgsituatie langer volhouden. Zo dragen we er een steentje toe bij dat zorgbehoevende personen zo lang als mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.

Dat verdient zondag,  bij deze extra lange nacht toch wel een dankbare gedachte aan alle verzorgenden en vrijwilligers in de nachtzorg!

De initiatieven nachtzorg werden tot nu toe gesubsidieerd vanuit de federale overheid.
In het kader van de 6de staatshervorming werd de bevoegdheid recent overgeheveld naar de Vlaamse Gemeenschap. Landelijke Thuiszorg pleit er voor om toekomstgericht de werking integrale nachtzorg structureel te verankeren in de Vlaamse regelgeving.

Enkele cijfers: 

We presteerden in Vlaams-Brabant

  • 2013:  54.283 uren of 6.032 nachten nachtzorg bij  220 zorgbehoevende personen.
  • 2014 :  43.785 uren of 4.865 nachten nachtzorg bij 177 zorgbehoevenden.

 

*Project partners zijn

in Leuven:

Oppas: CM, seniorama, Thuishulp Oppasdienst, Gezinszorg: Landelijke Thuiszorg, FH, Thuishulp, OCMW Tremelo, Social
Woon-zorgcentra: OCMW Leuven, OCMW Aarschot, Sint Vincentius, Huize Augustinus, O.L.V. Ster de Zee, Sint Alexius, Dijlehof, De Wingerd, Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant, Panal, Memo, GDT Goal

 In Halle-Vilvoorde en Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

Oppas: Thuisoppas CM, Thuishulp Brabant, Gezinszorg: Landelijke Thuiszorg, FH, Thuishulp, Welzijnskoepel West-Brabant, Woon- en zorgcentra: Mater Dei, Sint-Antonius, Floordam, Residentie Van Horick, Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant, Memo, Broes Brussel, SEL Zenneland, BOT Brussel

E-mail |